Ontwerp: Homewebdesign
Site en Français.
Website in Deutsch.
Website in English.
Sneeuwschoenwandelen.
Telemark Alpineskiën.
Langlaufen.
Kayak - Raften.
Mountainbiken.
Racefietsen.
Wandelen.
Klimmen.
Activiteiten.
Sito in Italiano.
Home.Gîte la Bergerie.Omgeving.Reisverslagen.Actueel.Reserveren.Contact.
 


Klimpagina

Inhoud:

- Rotsklimmen.
- Ijsklimmen.
- Canyoning.
- Via Ferrata.


   In welk seizoen u ook komt, er kan vrijwel altijd geklommen worden. Natuurlijk zijn de zomer en het voor- en najaar de beste periodes maar ook ´s winters wordt er volop geklommen, maar dan in het ijs. Zo vanaf begin februari hangt men weer in de wanden. De zon wordt dan sterker en wanden die op het zuiden liggen zijn sneeuwvrij. Bijna alle locaties om te klimmen bevinden zich op loopafstand van La Bergerie. Een unicum denken wij. In de winter zijn de bevroren watervallen in het dal van Freissinieres om de hoek op ± 15 min. autorijden. De dichstbijzijnde Via Ferrata is ook in het dal van Freissinières op ± 10 min rijden.

Rotsklimmen:
Op loopafstand van onze gîte bevinden zich vier klimwanden nl: 1 voor beginners, 2 iets moeilijker (le Cala en Barachin) en de 4de (Le Pouit) voor gevorderden. Op « Le Pouit » beginnen de klimroutes met 5a.
Net te ver om te lopen, maar op 10 rijden ligt de mooiste klimwand hier in de streek "le Ponteil". Over alle klimwanden in dit gedeelte van de Hautes Alpes is een gids geschreven door Yann, Martine en Jean-Jacques Rolland met als titel " Grimper dans le Haut Val Durance " Voor meer informatie over de klimwanden rond Champcella bekijk de link klimwanden. Met de nabijheid van de toppen in de Ecrins zijn er natuurlijk diverse grote wanden of bekende toppen te beklimmen.


Ijsklimmen:
Het dal van de Fournel en dat van Freissinieres zijn bij ijsklimmers berucht en beroemd. Ieder jaar rond de eerste week van januari wordt er in Argentiere les Ecrins een grote meeting georganiseerd met klimmers uit de gehele wereld. Deze meeting wordt natuurlijk niet voor niets hier gehouden. Het zegt iets over het aantal en de kwaliteit van de "cascades de glace". Alles over de meeting in Argentiere en het ijsklimmen vind je op de uitvoerige site: www.ice-fall.com. Gedurende de happening kan er zelfs op een kunstmatig aangelegde bevroren waterval geoefend worden. Omdat het Fourneldal en Freissinieres zo dichtbij zijn kan onze gîte prima als uitvalsbasis dienen. Lokale gidsen kunnen je alle knepen en technieken bijbrengen en organiseren allerlei stages.

Canyoning:
Valt het canyoningen nu onder klimmen of onder watersporten. Vast staat wel dat de nodige klim/afdaaltechnieken gebruikt moeten worden. In Champcella zijn twee "canyons"; de Goufre de Gourfouran (Byasse) en de Tramouillon. Beide kloven waren tot voor kort geliefde plekken om af te dalen maar de gemeente Champcella heeft de toegang om te canyoningen verboden. Geen nood want een eenvoudige afdaling is te maken in het dal van de Fournel ( ± 20 minuten rijden ) of, en dat wordt wel de mooiste en de moeilijkste "canyon" in Frankrijk genoemd, de Byasse bij Dormillouse (achter in het dal van Freissinières). Dichtbij zijn er meer canyons te vinden.Via Ferrata; "La Grande Falaise"
De Via Ferrata in het dal van Freissinieres was de eerste in Frankrijk. Robert Chevallier, de gids die onze tochten in de herfst en winter begeleid, heeft deze klettersteig aangelegd. In het begin was de ijzeren kabel ter zekering er nog niet. Men behielp zich met een stevige telefoonkabel. Nu hangt er een dikke staalkabel en zitten er op sommige plekken ijzeren pinnen in de wand. De Via Ferrata is op 10 min. rijden en daarna ± 20 minuten lopen te bereiken. Het parcours bestaat uit twee gedeeltes; het eerste gedeelte is eenvoudig en "luchtig" het tweede is technischer. Het niveau is 3 - 4 en duurt ook 3 tot 4 uur. Er bestaat een kleine, gratis gids van alle (inmiddels ± 10) Via Ferrata´s in de buurt. De tien genoemde klettersteige bevinden zich in een straal van ± 20 km. rond Champcella. Bijvoorbeeld in Argentière, Les Vigneaux en in Puy St. Vincent. Het aantal Via Ferrata´s groeit nog steeds. Ieder jaar komen er meer bij.