‘Trans Alpes’ trektocht

Mountainbiketrektocht

logo
‘Transprovencal’
27 augustus t/m 3 september 2016
Prijs:  € 850,=
 

Inhoud:

• Inleiding
Trans Provencal
• Moeilijkheidsgraad en ‘Global Bergerie System’
• Onderweg en bagagevervoer
• Berijder en bike
• Accommodaties en verzorging
• Foto’s van de trektocht
• Prijs
• Routeschema
• Paklijst

 

Inleiding
Het maken van een trektocht is een ander avontuur dan het maken van dagtochten vanuit een standplaats. Een trekking vergt meer van jou en het materiaal. Het vraagt meer voorbereiding. Waarschijnlijk zal het niet vaak voorkomen dat je meerdere dagen aaneengesloten door de bergen fietst. Een supermens hoef je niet te zijn, wel dien je te beschikken over een gezonde dosis doorzettings- en incasseringsvermogen.

De trektochten worden met veel zorg voorbereid. Toch blijven verassingen altijd mogelijk. 
Je fietst over uitdagende tracks dwars door de ruige en zonnige Franse Alpen. Je zult versteld staan van de enorme afwisseling in landschappen. Al met al is het zeker geen alledaagse reis maar een bijzonder en onvergetelijk avontuur.

opdetop

De ‘Transprovencal’
De ‘Transprovencal’ is een geweldig mountainbike-avontuur met alles erop en eraan. 
Het is een van de zwaarste tochten uit ons programma. Misschien is het wel de mooiste. Van de eerste tot de laatste kilometer wordt er veel van je gevraagd. De tocht loopt via de plaatsen Colmars les Alpes, Guillaumes, Colmiane, Utelle naar Nice. We trekken langs het Nationale park van de Mercantour en volgen daarna de loop van de rivier de Vésubie.
 De route hebben we iets aangepast. De startplaats is veranderd en we biken langer door de prachtige Gorges de Daluis.

Op de menukaart van deze zeer uitdagende tocht staan enkele gerechten om van te watertanden.
Een aperitief nemen we in Colmars les Alpes, een heerlijke plaats om even te verblijven en van start te gaan. Na de aperitief, krijgen we als voorgerecht een proloog die rond Colmars gaat. Het voorgerecht is zeker geen lichte kost en belooft veel voor de rest van ons feestmenu.
Dan, als hoofdgerecht een korte traverse door de imposante ‘Gorges de Daluis’ gelardeerd met het parcours van de ‘Transvesubienne’. De ‘Transvesubienne’ is een van de zwaarste ééndaagse MTB-wedstrijden in Europa. Wij volgen een groot gedeelte van het wedstrijdparcours. Het parcours van de Transvesubienne verdelen wij over twee dagen.
Op de voorlaatste dag, als we Nice naderen, beklimmen wij de in Frankrijk bijna mythische berg de ‘Brec d´Utelle’. We biken dan nog steeds op zo’n 2000 met. hoogte. 
Tijdens de laatste etappe, en pas op het allerlaatste moment, duiken Nice en de Middellandse zee op. Als dessert staat een aankomst op de beroemde promenade des Anglais in Nice op de kaart.
Uitbuiken van deze feestmaaltijd doen we op het strand. De koffie slaan we over want dat wordt teveel. Het water loopt ons al in mond. Dit viergangenmenu is te vergelijken met stevige, Hollandse winterkost. Geen diepvries of een snelle kant- en klaar maaltijd nee, gezonde kost. Een diner dansant wordt het net niet hoewel er af en toe wel gelopen moet worden.

Voor deze tocht verzamelen we in Colmars les Alpes op zaterdag. Na de aankomst in Nice volgt er vrijdag al de terugreis per auto of trein naar onze startplaats.

Moeilijkheidsgraad
Per dag fietsen we ongeveer 50 kilometer met ± 1500 – 2300 hoogtemeters. Er zitten eenvoudige maar ook zware ritten tussen. Het programma heeft geen rustdag. De tocht is zwaarder dan de andere tochten. Dit komt door de vele singletracks en technische afdalingen. Af en toe moet de fiets ook gedragen of geduwd worden. Het is een enkele keer wel mogelijk om de langere loopstukken over te slaan. Er zijn dus alternatieven en dat maakt de tocht dan eenvoudiger.

Assistentie/begeleiding en aantal deelnemers
De week wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg in Champcella organiseren we al meer dan 21 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.
Nieuw is dat we de begeleiding van onze tochten op een iets andere manier vorm willen geven. Een korte uitleg:

‘Global Bergerie System’
We gaan de tochten met behulp van ons ‘Global Bergerie System’ (GBS) rijden. Dit betekent dat iedere deelnemer een GPS ter beschikking krijgt.  De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. Aan ons complete ‘Global Bergerie Systeem’ voegen we bovendien het volgen van jou, via mobiele telefoon of GPS-tracker, toe. We weten precies waar je bent. Je kunt op deze manier meer vrijheid ervaren, meer in je eigen tempo fietsen. Onderweg komen we elkaar vast en zeker geregeld tegen. Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen.
Achter de groep aan, fietst Jos. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen onderweg assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.

Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van de GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat.
Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Tijdens de mountainbikeweek kunnen we je de fijne kneepje van het navigeren met een GPS leren.

In het voorjaar, van 20 t/m 22 mei organiseren we in de Belgische Ardennen een weekend waarin je ervaring op kunt doen met het rijden met een GPS en onze nieuwe aanpak. Het is bovendien een mooie gelegenheid om kennis te maken met je mede tochtgenoten en met ons. Meer informatie over dit weekend; – ‘Ardennen Offensief 2016’

Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden.
Het minimum aantal deelnemers voor deze week is 5, het maximum is 10.

Onderweg en bagagevervoer
Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt. In de bus is reparatiemateriaal plus een grote fietspomp aanwezig.

De mountainbike en de berijder
Beiden dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 40 of 42 tanden (20 of 22 voor) is echt geen overbodige luxe en eigenlijk een must. We beklimmen grote alpencols, soms zijn het lange en zware beklimmingen. 
Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede noppenbanden (2.25 of meer, voor en achter). Een verstelbare zadelpen is goud waard tijdens de afdalingen of in lastige passages. Soms moet je tijdens een etappe je fiets even dragen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool.

In de auto hebben wij een reservefiets (hardtail) die in geval van nood ingezet kan worden. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek. Het is vaak al een probleem om Shimano onderdelen te krijgen. Zeker onderdelen uit de top-groepen (XTR, SRAM) zijn moeilijk te krijgen. Neem eventueel zelf iets mee. In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen-/buitenbanden, diverse kabels, reserve-derailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons gekocht worden.

Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO-set. Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk goed ingeburgerd.

Fabuleuse afdaling over de GR5 Imposante Gorges du Daluis
provencal2 provencal3

Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen maar zeker ook daarna veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij één liter vocht per uur. Denk eraan dat we in het Zuiden van Frankrijk zitten en de temperaturen flink op kunnen lopen. Boven de 20 graden is geen uitzondering.
Onderweg moet er natuurlijk ook het nodige gegeten worden. Dat kan via een energiedrank of vast voedsel. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een muesli-reep. Neem eventueel zelf meer energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig; een camelbak is handig. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.

Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe
Het rijden en vooral finishen van deze trektocht begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start van de trektocht trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter.
We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur. Denk er aan dat het vakantie is. Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee. Het wordt geen wedstrijd. Wil je strijd aangaan dan zeker niet met ons want het slagen van deze trektocht hangt mede af van het verdelen van je krachten. Zes dagen buffelen achter elkaar doe je niet vaak.
Zo nodig elkaar een handje helpen wordt zeker op prijs gesteld. Iedere dag strijden om als eerste boven te komen kan je opbreken. Je kracht en concentratie heb je bijna ieder moment van de dag nodig. Veel tijd om te herstellen van blessures of vermoeidheid is er niet. Iedere dag moeten we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken. Denk ook aan de persoonlijke hygiëne en voldoende nachtrust.

Accommodaties en verzorging
We verblijven iedere avond in gites d´étapes, berghutten of in een hotel. Soms op tweepersoons- maar soms ook op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil. Er wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket.

Fotoverslag TransProvencal
[easyrotator]erc_7_1387751540[/easyrotator]

Prijs
De prijs voor deze trektocht bedraagt: € 850,=
Voor 31 januari 2015 geboekt is € 25,= korting.

De prijs is inclusief:

• Alle overnachtingen
• Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
• Assistentie en ‘Global Bergerie System’
• Transfer terug naar Colmars les Alpes
• Bagagevervoer
• Technische ondersteuning
• Bergerie-shirt


Data
27 augustus t/m 3 september 2016

Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.

Foto’s van de trektocht TransProvencal

* Je kunt de foto´s bekijken door op de foto te klikken. Gemaakt door Lowie Mariën.

De diavoorstelling opent in een nieuw venster. Veel kijkplezier!


Het routeschema

Zaterdag : Verzamelen in Colmars les Alpes
Zondag : Colmars – Colmars (proloog)
Maandag: Colmars – Guillaumes
Dinsdag: Guillaumes – Valberg
Woensdag: Valberg – St.Martin Vesubie
Donderdag: St.Martin Vesubie – Utelle
Vrijdag: Utelle – Nice  Transfer per trein of bus terug naar Colmars
Zaterdag: Vertrek en terugreis naar NL of België

Ps. Het programma is onder voorbehoud. Misschien dat de proloog vervangen wordt. De rit van dinsdag knippen we in twee stukken. We overnachten dan in de buurt van Entrevaux. Woensdag wordt de rit dan Entrevaux – Valberg.

Paklijst :

Dagrugzak;
– helm.
– regenjack.
– been- en armstukken.
– voeding.
– fietspompje.
– 2 binnenbanden.
– min. 2 bidons/camelbak
– bandenlichters.
– plakkers.
– solutie.
– remblokken.
– inbussleutels.
– droog (zweet)shirt.
– fietshandschoenen.
– beurs of creditcard.
– zonnebril.
– zonnebrand.
In tas/koffer;
– persoonlijke spullen / kleding.
– slaapzak of lakenzak.
– handschoenen/muts.
– warme (fiets-)kleding.
– lange fietsbroek.
– wasmiddel.
– toiletartikelen.
– smeermiddel/kettingspray.
– evt. fietsoverschoenen.
– paspoort/ reis-/ziektekostenverzekering.
– EHBO-spullen, medicijnen.
– bijzonder gereedschap/reserve-onderdelen.
– remolie/ontluchtingset.
– evt. buitenband.
– reserve achterpad fiets.
– lippencrème.
 Max. 25 kg. (svp alles in één tas).

 Terug naar de trektochten    MTB-programma 2016

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email