‘Trans Alpes’ trektocht

Mountainbiketrektocht

logo hautes-alpes_niou ‘Grande Traversée des Hautes Alpes’    

19 mei t/m 26 mei  (vol) en
11 augustus t/m 18 augustus 
*E-bike Nieuw*

Prijs: €875,=

Inschrijven

Inhoud:

 • • Inleiding
 • • Grande Traversée des Hautes Alpes
 • • Moeilijkheidsgraad
 • • Onderweg en bagagevervoer
 • • Berijder en bike
 • • Accommodatie en verzorging
 • • Prijs
 • • Routeschema
 • • Paklijst


Inleiding

Het maken van een trektocht is een ander avontuur dan het maken van dagtochten vanuit een standplaats. Een trekking vergt meer van jou en het materiaal en vraagt meer voorbereiding. Het zal niet al te vaak voorkomen dat je zes dagen aaneengesloten door de bergen fietst. Het spreekt voor zich dat je conditie en je bike in orde moeten zijn. Een supermens hoef je niet te zijn, wel dien je te beschikken over een gezonde dosis doorzetting- en incasseringsvermogen. De trektochten worden met veel zorg voorbereid en verkend maar verrassingen blijven altijd mogelijk. Je fietst dwars door de ruige en zonnige Franse Alpen over de mooiste paden. Je zult versteld staan van de enorme afwisseling in landschappen. Al met al is het geen alledaagse reis maar vooral een bijzonder en onvergetelijk avontuur.

De ‘Grande Traversée des Hautes Alpes’
Twee jaar geleden hebben wij met erg veel plezier deze tocht voor het eerst gereden en ‘wow’, we zijn in ons programma weer een groeibriljant rijker! Het is een zalige tocht met veel lekkere ‘flowy’ tracks.
Er zijn 2 versies van de tocht:
• de variant door de Queyras en om Gap heen
• de variant ‘Les Balcons de Durance’ met een doortocht door de mooie Devoluy.

Beide tochten ontlopen elkaar niet veel que zwaarte en aantal hoogtemeters. De tocht start in de buurt van de col du Lautaret en voert je tijdens de eerste etappes langs het hooggebergte. Langzaam maar zeker zie je het landschap veranderen en komt de Provence in beeld. We biken langs landschappelijk bijzonder mooie punten zoals de majestueuze gletsjers van de Ecrins, het diepblauwe stuwmeer van Serre Poncon en niet te vergeten de omgeving van Champcella. De trektocht gaat door onze voortuin!

E-bike *Nieuw* Dit jaar rijden we de trektocht ook gedigitaliseerd en met een nog grotere lach om onze mond. Van 11 t/m 18 augustus hebben we een E-bike special. Heb je er geen, geen paniek want ook zonder e-bike kan je mee, maar bij ons in de streek zijn ze goed te huren. We passen de tocht zonodig iets aan om op tijd onze eigen accu en die van de bike weer op te laden. We zijn bang dat de vonken er deze week vanaf gaan spatten!!

Moeilijkheidsgraad
Per dag fietsen we ongeveer 40 kilometer met 1200 – 1900 hoogtemeters. Er zitten eenvoudige maar ook zwaardere ritten tussen van ongeveer 60 kilometer. Het programma heeft geen rustdag. Het is een enkele keer wel mogelijk om etappes in te korten en zo wat meer rust te nemen. Al onze trektochten zijn niet geschikt voor beginnende mountainbikers. We klimmen vaak over een brede piste omhoog en zoeken voor de afdaling de mooieste singletracks op. Met name het afdalen over een singletrack vraagt de nodige technische bagage. Maar beschik je over een gezonde dosis doorzettingsvermogen dan is deze trektocht met name uitermate geschikt om eens aan een trektocht deel te nemen. We kennen de streek als onze broekzak en weten genoeg alternatieven om de tocht leuk en veilig te houden.

Assistentie/begeleiding en aantal deelnemers
De week wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg organiseren we al meer dan 24 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.

‘Global Bergerie System’
We gaan de tocht met behulp van ons ‘Global Bergerie System’ (GBS) rijden. Dit betekent dat iedere deelnemer een GPS ter beschikking krijgt. De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. Aan ons complete ‘GBS-systeem’ voegen we bovendien voor het volgen van jou een GPS-tracker, toe. We weten precies waar je bent.
Je kunt op deze manier meer vrijheid ervaren, meer in je eigen tempo fietsen. Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen. Onze ervaring leert dat dit veruit het leukste is. Achter, of voor de groep uit fietst Jos. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen onderweg assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.

Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van je GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat. Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Als er tijd beschikbaar is kunnen we je de fijne kneepjes van het navigeren met een GPS leren.

Bijzonder aan de ‘Grande Traversée des Hautes Alpes trektocht is dat de tocht bijna geheel is uitgepijld. Dat maakt het volgen van de route eenvoudiger. Wel hebben we het uitgezette parcours iets aangepast en wat mooiere varianten en paden er aan toegevoegd.

Aantal deelnemers
Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden.
Het minimum aantal deelnemers voor deze trektocht is 5, het maximum is 10.

Onderweg en bagagevervoer

Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt. In de bus is reparatiemateriaal plus een grote fietspomp aanwezig.

De mountainbike en de berijder
Beiden dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 40 of 42 tanden (20 of 22 voor) is echt geen overbodige luxe en eigenlijk een must. We beklimmen grote alpencols.  Zorg ervoor dat de remmen in perfecte conditie zijn. Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede noppenbanden (2.35 of meer voor en iets minder breed achter). Een ‘dropper’ (verstelbare zadelpen) is ontzettend handig en bijna noodzakelijk.
Soms moet je tijdens een etappe je fiets even dragen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool. In de auto hebben wij een reservefiets (hardtail) die in geval van nood ingezet kan worden. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek. Het is vaak al een probleem om Shimano onderdelen te krijgen. Zeker onderdelen uit de topgroepen (XTR) zijn moeilijk te krijgen. Neem eventueel zelf iets mee.
In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen/buitenbanden, div. kabels, reservederailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons gekocht worden. Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO set. Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen je regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk en Italie goed ingeburgerd.

 

Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen maar zeker ook daarna veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij één liter vocht per uur. Denk eraan dat we in het Zuiden van Frankrijk zitten en de temperaturen flink op kunnen lopen. Boven de 20 graden is geen uitzondering. Onderweg moet er natuurlijk ook het nodige gegeten worden. Dat kan via een energiedrank of via vast voedsel. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een mueslireep. Neem eventueel zelf meer energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig; een camelbak is handig. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.


Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe

Het rijden en finishen van deze trektocht begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter. We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur. Denk er aan dat het vakantie is. Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee. Het is en wordt geen wedstrijd. Wil je strijd aangaan dan zeker niet met ons want het slagen van deze trektocht hangt mede af van het verdelen van je krachten. Zes dagen buffelen achter elkaar doe je niet vaak. Zo nodig elkaar een handje helpen, als de ander de man met de hamer is tegen gekomen, wordt zeker op prijs gesteld. Iedere dag strijden om als eerste boven te komen kan je opbreken. Je kracht en concentratie heb je bijna ieder moment van de dag nodig. Veel tijd om te herstellen van blessures of vermoeidheid is er niet. Iedere dag moeten we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken. Denk ook aan de persoonlijke hygiëne en voldoende nachtrust.


Accommodaties en verzorging

We verblijven iedere avond in gîtes d’étapes, berghutten of in een hotel. Soms op tweepersoons- maar vaak op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil. Er wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket.


Prijs
De prijs voor deze trektocht bedraagt: € 875,=

De prijs is inclusief:

 • • Alle overnachtingen
 • • Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
 • • ‘Global Bergerie System’
 • • Bagagevervoer
 • Transfers naar begin- en vanaf eindpunt
 • • Technische ondersteuning
 • • Bergerie-shirt


Verzekering

Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.


Data
Vakantie D: 19 mei t/m 26 mei (vol) en
Vakantie K: 11 augustus t/m 18 augustus 2018  (E-bike versie)


Het routeschema

De volledige ‘Grande Traversee des Hautes Alpes’ is voor beide varianten zo’n 350 km lang en je trapt zo’n dikke 17.5oo hoogtemeters weg. Dat is teveel voor een week. Wij knippen daarom de tocht in twee stukken:
– deel 1 gaat van Villard d’Arene naar Embrun en
– deel 2 van Embrun naar Sisteron.
We kiezen ervoor om dit jaar deel 1 te rijden.

Zaterdag: Aankomst in Champcella
Zondag: Transfer, dan Col du Lautaret – Monetier les Bains (prachtige etappe)
Maandag: Monetier les Bains – Cervieres
Dinsdag: Cervieres- Aiguilles (pittige rit)
Woensdag: Aiguilles – Villargaudin
Donderdag: Villargaudin- Mont Dauphin
Vrijdag: Mont Dauphin – Embrun (heerlijke slotetappe) Transfer naar Champcella
Zaterdag:  Na het ontbijt + lunchpakket. Vertrek naar huis.

Het programma is onder voorbehoud.


Paklijst :

Dagrugzak;
– helm.
– regenjack.
– been- en armstukken.
– voeding.
– fietspompje.
– 2 binnenbanden.
– min. 2 bidons.
– bandenlichters.
– plakkers.
– solutie.
– remblokken.
– inbussleutels.
– droog (zweet)shirt.
– fietshandschoenen.
– beurs of creditcard.
– zonnebril.
– zonnebrand.
In tas/koffer;
– persoonlijke spullen / kleding.
– slaapzak of lakenzak.
– handschoenen/muts.
– warme (fiets-)kleding.
– lange fietsbroek.
– wasmiddel.
– toiletartikelen.
– smeermiddel/kettingspray.
– evt. fietsoverschoenen.
– pas reis-/ziektekostenverzekering.
– medicijnen.
– loopschoenen.
– bijzonder gereedschap/reserve-onderdelen.
– evt. remolie/ontluchtingset.
– evt. buitenband.
– lippencrème.
 Max. 25 kg. (svp alles in één tas).

  Terug naar de trektochten 2018    MTB-programma 2018

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email