‘TransAlpes’ trektocht.

Mountainbiketrektocht.

‘TransHauteMaurienne’    * Nieuw *
5 september t/m 12 september 2020

Inschrijven

Inhoud:

• Inleiding
• De ’TransHauteMaurienne’
• Moeilijkheidsgraad
• Assistentie en aantal deelnemers
• Rijden met GPS
• Berijder en bike
• Accommodaties en verzorging
• Routeschema
• Paklijst

Inleiding
Het maken van een trektocht is een ander avontuur dan het maken van dagtochten vanuit een standplaats. Een trekking vergt meer van jou en het materiaal en vraagt meer voorbereiding. Een supermens hoef je niet te zijn, wel dien je te beschikken over een gezonde dosis doorzettings- en incasseringsvermogen. De trektochten worden met veel zorg voorbereid en verkend. Verrassingen blijven altijd mogelijk.
Je fietst dwars door de ruige en zonnige Franse Alpen over de mooiste paden. Je zult versteld staan van de enorme afwisseling in landschappen. Al met al is het geen alledaagse reis maar vooral een bijzonder en onvergetelijk avontuur.

De ‘TransHauteMaurienne’
Met deze trektocht maken we vanuit Champcella een lus in Noordoostelijke richting. We hebben deze mooie streek al eens bezocht maar we biken nu voor een groot gedeelte ook door Italië. Het wordt door de verschillende bergmassieven, een erg gevarieerde tocht. 
We krijgen bij het meer van de Mont Cenis, schitterende uitzichten op de gletsjers van de Grande Casse en snuiven wat cultuur op bij de grote forten rond Aussois. Na het meer van de Mont Cenis crossen we de grens over en vallen lettelijk Italië binnen. In de levendige plaats maken we na een wat kortere etappe even pas op de plaats. De daaropvolgende etappes fietsen we weer richting Frankrijk en trekken we o.a. over de col Finestre (Onze Tommeke verloor hier ooit de Giro aan Vroem) Het vele klimwerk staat vanzelfsprekend ook garant voor lange en uitdagende singletrack afdalingen. Ready – Ok – Rock & Roll.

Moeilijkheidsgraad
De ‘TransHauteMaurienne’ is een echte hooggebergte tocht. De dagafstanden variëren van zo’n 40-60 km met zo’n ±1200 tot 1800 hoogtemeters. De vele singletrack afdalingen vragen de nodige technische bagage. 
Voordat we kunnen dalen moet er eerst geklommen worden. Bijzonder aan deze tocht is dat we bijna alle cols op de fiets (en niet ernaast) kunnen bedwingen.
Tijdens de tweede etappe bestaat de optie om de Colle Sommeiller te bedwingen. Klinkt misschien niet zo spectaculair maar dat verandert als je de cijfers van deze monsterbeklimming ziet. Van zo’n 1300 meter klim je in goed 30 km naar 3000 meter Oef….! Er zijn in Europa maar weinig mogelijkheden om fietsend zo hoog te komen. Eenmaal boven dan zie je de klimaatsverandering voor ogen; een sterk smeltende gletscher. Het smelten van de gletscher maakt het wel mogelijk om aan de andere kant door de sneeuw af te dalen. Sensatie gegarandeerd maar de gehele tocht is wel voor de avonturiers. Het wordt een lange dag in het zadel. Goed het is maar een optie maar wel een om alvast van te dromen……….

Assistentie en aantal deelnemers
De tocht wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg in Champcella organiseren we al meer dan 25 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.
Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden. Het minimum aantal deelnemers is 5, het maximum is 10.

‘Biking Apart Together’
We rijden onze tochten met behulp van een GPS. Dit betekent dat iedere deelnemer een GPS ter beschikking krijgt. De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. Je bepaalt je eigen ritme en pauzes. Je kunt op deze manier veel vrijheid ervaren. Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen. Onze ervaring leert dat dit veruit het leukste is. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om bij ons een tracker te  huren. Door gebruik te maken van een tracker weten wij precies waar je bent. Tijdens onze tochten fietst Jos ruim voor of achter de groep uit. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.

Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van je GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat. Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Als er tijd beschikbaar is kunnen we je de fijne kneepjes van het navigeren leren.

Onderweg en bagagevervoer
Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt.

De mountainbike en de berijder
Beiden dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 46 of meer tanden is geen overbodige luxe en eigenlijk een must. Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede noppenbanden (2.35 of meer voor en achter).
Soms moet je tijdens een etappe je fiets even duwen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek.
In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen-/buitenbanden, div. kabels, reservederailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons geleend of gekocht worden. Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset, reserve achterpad, een paar spaken en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO set.
Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk goed ingeburgerd.

Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen maar zeker ook daarna veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij één liter vocht per uur. Denk eraan dat de temperaturen flink op kunnen lopen. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een mueslireep. Neem eventueel zelf energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig; een camelbak is handig. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.

Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe
Het rijden en finishen van deze trektocht begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start van de trektocht trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter. We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur. Denk er aan dat het vakantie is.
Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee. Het is en wordt geen wedstrijd. Zo nodig elkaar een handje helpen wordt zeker op prijs gesteld. Je kracht en concentratie heb je bijna ieder moment van de dag nodig. Veel tijd om te herstellen van blessures of vermoeidheid is er niet. Iedere dag moeten we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken.

Data
Vakantie – Q – ;  5 september t/m 12 september 2020

Prijs
De prijs voor deze trektocht bedraagt: € 895,=
(Ps. Voor 15 januari 2020 geboekt is € 25,= korting)

De prijs is inclusief:

Alle overnachtingen
Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
Nederlandstalige begeleiding
Bagagevervoer
Technische ondersteuning
Bergerie-shirt
GPS in bruikleen

Accommodaties en verzorging
We verblijven iedere avond in sfeervolle gîtes d’étapes of in een hotel. Hier wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket. Soms slaap je in tweepersoons- maar vaak op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil.

Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.

Het routeschema

Zaterdag : Aankomst in Champcella
Zondag: Transfer naar Briancon Start trektocht
Maandag: Vazon – Bramans
Dinsdag: Bramans – Refuge Mont Cenis (Stevige rit)
Woensdag: Mont Cenis – Susa
Donderdag: Susa – Pragelato
Vrijdag: Pragelato – Briancon
Zaterdag: Einde programma. Vertrek naar huis.


Terug naar de bikepagina        MTB-programma 2020

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email