‘TransCorsica’
Mountainbiketrektocht
![]() |
11 april t/m 18 april 2020 – ‘Trans Corsica‘ – ‘Sud’ 10 oktober t/m 17 oktober 2020 – ‘TransCorsica’ – ‘Nord’ |
Inschrijven |
Inhoud:
• Inleiding
• De ’TransCorsica – Nord/Sud’
• Moeilijkheidsgraad
• Assistentie/begeleiding
• Onderweg en bagagevervoer
• Berijder en bike
• Accommodaties en verzorging
• Routeschema
• Voorbeschouwing/Fotoverslag/Films Corsica Nord
• Paklijst
Inleiding:
Het maken van een trektocht is een ander avontuur dan het maken van dagtochten vanuit een standplaats. Een trekking vergt meer van jou en het materiaal. Het zal niet vaak voorkomen dat je zes of zeven dagen aaneengesloten door de bergen fietst. Een supermens hoef je niet te zijn, wel dien je te beschikken over een gezonde dosis doorzettings- en incasseringsvermogen. De trektochten worden met veel zorg voorbereid en verkend. Verrassingen blijven altijd mogelijk. Je zult versteld staan van de enorme afwisseling in landschappen. Al met al is het geen alledaagse reis maar vooral een bijzonder en onvergetelijk avontuur.
De ‘TransCorsica’ – ‘Nord/Sud’
Op het mooie Corsica hebben we twee trektochten. We hebben de trektochten over het noordelijke – en zuidelijke gedeelte al meerdere keren gereden. Iedere keer staan we weer perplex. Je raakt niet uitgekeken en uitgefietst. Mooier en avontuurlijker mountainbiken kan bijna niet.
Een derde trektocht is in de maak en zal over het centrale gedeelte van Corsica gaan. Met de 3 trektochten hebben we naar ons idee een ideale combinatie van zon, zee en bergen. Want zo fiets je langs de prachtige kust, en dan hup weer in de bergen. De grote contrasten zijn uniek. Regelmatig moet je even stilstaan om van de overweldigende natuur te genieten.
Op het eiland vind je echt alles; van zee en paradijselijke stranden, tot een woest berglandschap. Soms gaat het letterlijk over het strand. De stranden van Corsica worden vergeleken met de stranden ergens in de Pacific, zo mooi zijn ze.
Vergis je niet in de moeilijkheidsgraad van het mountainbiken op Corsica want het is zeker geen strandmarathon. Als we een col beklimmen zijn de hoogteverschillen aanzienlijk. De afdalingen zijn bijna allemaal technisch van aard.
Het betoverende eiland is niet groot. Van Noord naar Zuid bedraagt de afstand maar zo’n 185 km en Oost – West ± 85 km. Je zou er in een week overheen kunnen fietsen, maar dat lukt op de mountainbike niet. Dat komt door het bergachtige landschap. De hoogste bergtop is 2700 met hoog. Corsica wordt door de grote variatie in landschap en natuur wel klein Frankrijk genoemd. Heb je Corsica eenmaal bezocht dan wil je steevast terug.
Reisinformatie
‘TransCorsica – Nord’: We starten en eindigen ons avontuur in Bastia.
Na de aankomst in Bastia springen we gelijk op de fiets.
We biken vervolgens kris kras over het eiland en trekken zuidwaarts. Dan weer door de bergen en dan weer langs de kust. Het Noordelijke gedeelte is het meest bergachtige en verlaten gedeelte van Corsica. Na de eerste etappe volgen we tijdens de volgende etappes de heerlijke kustlijn. We overnachten in de kustplaatsen Alagajola en Calvi. Calvi wordt wel de ‘Dolce Vita’ van het eiland genoemd. Het is een prachtige plaats en de rit ernaartoe behoort tot de mooiste rit van de tocht. Op donderdag komen we langs Girolata. Dit kleine bijzondere dorp is alleen vanuit zee of te voet te bereiken en zeer speciaal.
‘TransCorsica – Sud’: We verzamelen in Ajaccio. Er volgt dan een transfer naar de startplaats in Bisinao. De eerste etappe eindigen we aan zee. Met de volgende etappes ruilen we de westkust in voor het bergachtige binnenland en verkennen we de oostkust. We maken dan een doorsteek over het eiland naar de paradijselijke stranden rondom Porto Vecchio. Tijdens deze etappes komen we langs eeuwenoude dorpen en dicht langs de toppen van de ‘Aiguilles de Bavella. Het zijn prachtige etappes. De laatste etappe gaat dan naar onze finishplaats Bonifacio. Bonifacio is de zuidelijkste punt van het eiland en heeft een spectaculaire kustlijn. Een waardig slot van deze onze tocht. Het is er zo mooi dat het moeilijk zal zijn om de remmen dicht te knijpen en huiswaarts te keren.
Moeilijkheidsgraad
Mountainbiken op Corsica is iets speciaals. De trektochten zijn met geen enkele trektocht door de Alpen te vergelijken.
Alles is anders. Op allerlei manieren word je op de proef gesteld. Ben je hier tegen bestand dan krijg je er een onvergetelijke tocht voor terug. Niet voor niets wordt Corsica wel het ‘L’ile de Beauté’ genoemd.
De twee trektochten zijn avontuurlijke en pittige tochten. De dagafstanden variëren van zo’n 30 – 60 km. met ± 900 tot 1800 hoogtemeters (er zijn alternatieven). Natuurlijk zoeken we zoveel mogelijk de mooie singletracks op. De weelderige begroeiing (maquis) of de ondergrond verhinderen soms onze doorgang. De fiets gaat dan op de schouder.
Is het nodig dan schuwen we het niet om van een asfaltweg of brede gravelpistes gebruik te maken. Zo voorkomen we dat je je fiets moet duwen.
Regelmatig bike je over het fijnste zandstrand en dan; boink, boink, het echte ’rockriding’. De paden zijn zoals het eiland en zijn bewoners; begroeid, woest en uitdagend. Onze gemiddelde snelheid zal niet hoog liggen. Alle inspanningen worden meer dan normaal gecompenseerd door de overweldigende natuur.
De trektochten zijn voor de gevorderde biker (m/v).
Op Corsica liggen ook talloze heerlijke, rustig bergweggetjes. Echt een feest om over te fietsen.Vind je het niet erg om soms over het asfalt te fietsen dan kunnen ook minder gevorderde mountainbikers mee. Je fietst dan met behulp van kaart en GPS. Een kaart + GPS hebben wij voor je beschikbaar.
Op Corsica organiseren we ook combiweken. Vanuit onze standplaats Algajola maken we verschillende dagtochten en een kleine trektocht van 3 dagen. Als je twijfelt of een trektocht misschien te zwaar is, is dit een ideale gelegenheid om met Corsica kennis te maken. Meer informatie over de combiweek in Agajola
![]()
|
Assistentie/begeleiding
De ‘TransCorsica’ trektochten worden begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg in Champcella organiseren we al meer dan 25 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, de streek en de techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.
‘Biking Apart Together’
We rijden al onze tochten met behulp van een GPS. Dit betekent dat iedere deelnemer een GPS ter beschikking krijgt. De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. De tracker kan je bij ons huren. Door gebruik te maken van een tracker weten wij precies waar je bent.
Door gebruik te maken van een GPS en eventueel een tracker kan je meer vrijheid ervaren, meer in je eigen tempo fietsen. Je bepaalt je eigen ritme en pauzes. Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen. Onze ervaring leert dat dit veruit het leukste is. Tijdens de etappe fietst Jos ruim voor of achter de groep uit. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.
Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van je GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat. Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Als er tijd beschikbaar is kunnen we je de fijne kneepjes van het navigeren met een GPS leren.
Aantal deelnemers
Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden. Het minimum aantal deelnemers voor de trektochten op Corsica is 5, het maximum is 8.
Op YouTube staan 3 korte films over onze tocht Corsica Nord van 2014.
– film 1 (dag 1 + 2) ; – film 2 (dag 3 + 4); – film 3 (dag 5 + 6 + 7)
Onderweg en bagagevervoer
Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt.
De mountainbike en de berijder
Beiden dienen in goede conditie te zijn. Op Corsica krijgt je bike het hard te verduren. Een cassette achter met 46 of meer tanden is echt geen overbodige luxe en eigenlijk een must. Een paar nieuwe, en vooral stevige, pantoffels om je wielen kan geen kwaad.
Wij adviseren brede banden (2.25 of meer, voor en achter).
Knie- en elleboogbeschermers zijn erg handig en aan te raden.
Soms moet je tijdens een etappe je fiets dragen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen veel beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek. Neem eventueel zelf iets mee. Een verstelbare zadelpen entubeless buitenbanden hebben hun nut in de bergen al ruimschoots bewezen.
In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen/buitenbanden, div. kabels, reservederailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons gekocht worden.
Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, extra veel plakkers, reserve remblokken, kleine reparatieset en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO set.
Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk goed ingeburgerd.
Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij één liter vocht per uur. Denk eraan dat de temperaturen flink op kunnen lopen. Onderweg moet er natuurlijk ook het nodige gegeten worden. Dat kan via een energiedrank of via vast voedsel. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een mueslireep. Neem eventueel zelf energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig. Een camelbak is op Corsica bijna een vereiste. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.
![]() |
Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe
Het rijden van een trektocht begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start van de trektocht trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter. We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur.
Denk er aan dat het vakantie is. Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee.
Zo nodig elkaar een handje helpen wordt zeker op prijs gesteld. Iedere dag strijden om als eerste boven te komen kan je opbreken. Je concentratie heb je bijna ieder moment van de dag nodig. Veel tijd om te herstellen van blessures of vermoeidheid is er niet. Iedere dag moeten we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken.
Accommodaties en verzorging
We verblijven vijwel iedere avond in een hotel. Eenmaal overnachten we in een sfeervolle gîte d’étape. Iedere avond wordt er voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket. Soms slaap je in tweepersoons- maar vaak op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil.
Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.
Reismogelijkheden
De eenvoudigste en goedkoopste manier om naar Corsica te komen is vliegen. Wij hebben onze tochten zoveel mogelijk hierop afgestemd. Er zijn diverse maatschappijen die rechtstreeks op Corsica vliegen.
Enig speuren op internet kan waarschijnlijk geen kwaad.
Ons speurwerk heeft opgeleverd dat je voor Corsica Nord het beste vanuit Brussel met Corsica Air naar Bastia kunt vliegen. Voor alle tickets geldt; hoe eerder je boekt hoe goedkoper de vlucht. Een retourticket kost ±150,= euro. (excl bike)
Een andere mogelijkheid is om naar Toulon of Nice te vliegen. Transavia vliegt vanaf Rotterdam/Amsterdam naar Toulon of Nice. Een enkele reis bij Transavia kost € 30,= tot € 100,=. (excl.fiets) Vanuit Toulon of Nice gaat het dan aansluitend met het vliegtuig, of de ferry naar Bastia of Ajaccio.
Trein; Toulon of Nice zijn ook per trein (TGV) uitstekend te bereiken.
Kom je met de auto dan kan je deze veilig, op het vliegveld bij Toulon of Nice achterlaten of meenemen op de ferry naar Corsica. De ferry is bijna een minicruise en een heerlijk alternatief voor het vliegtuig. Je kunt lekker eten aan boord en daarna overnachten in een cabine. De overtocht vanuit Toulon naar Bastia of Ajaccio duurt ± 10 uur. Vanuit Nice is het korter en sneller.
Vliegen naar Ajaccio is wat lastiger en vooral duurder. Goedkoper vliegen (Ryanair) kan wel naar Figari in het zuiden. Desgewenst kunnen we ook verzamelen in Figari. Figari ligt erg dicht bij onze finishplaats Bonifacio. Het programma passen we dan iets aan. Na een korte maar erg mooie tocht langs zee springen we in de middag in de bus naar Ajaccio en onze startplaats in Bisinao. De rest van het programma blijft gelijk. Vanuit onze finishplaats Bonifacio is er op de vertrekdag korte transfer naar de luchthaven Figari.
Data
Vakantie – : ‘Trans Corsica’ – ‘Sud’ 11 april t/m 18 april 2020
Vakantie – : “TransCorsica’ – ‘Nord’ 10 oktober t/m 17 oktober 2020
Prijs
‘Trans Corsica – Nord’ € 975,=
‘TransCorsica – Sud’ € 975,=
Voor 15 januari 2020 geboekt is € 25,= korting.
(P.S. De reiskosten zijn niet in de prijs inbegrepen. De ferry kunnen wij voor je boeken.)
De prijs is inclusief
• Alle overnachtingen vrijwel allemaal in hotels
• Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
• Nederlandstalige Assistentie
• GPS in bruikleen
• Bagagevervoer + evt. transfers naar haven of vliegveld
• Technische ondersteuning
• Bergerie fietsshirt
Routeschema’s
(PS. Het routeschema is onder voorbehoud)
De ‘TransCorsica – Nord’
Vrijdag: | Aankomst in Toulon. ’s Avonds om 21.00 verscheping naar Bastia |
Zaterdag: | Aankomst in Bastia per vliegtuig/ferry Korte etappe |
Zondag: | Startplaats – Olmi Cappella |
Maandag: | Olmi Capella – Algajola |
Dinsdag: | Algojala – Calvi |
Woensdag: | Calvi – Galeria |
Donderdag: | Galeria – Evisa |
Vrijdag: | Evisa – Moltifao/Bastia – Finish |
Zaterdag: | Vertrek ferry of vliegtuig naar huis |
De ‘TransCorsica – Sud’
Vrijdag: | Aankomst in Toulon. ‘s Avonds om ± per ferry naar Ajaccio |
Zaterdag: | Aankomt in Ajaccio of Figari Fietstocht en transfer naar Bisinao |
Zondag: | Bisinao – Propiano |
Maandag: | Popriano – St. Lucie Tallano |
Dinsdag: | St. Lucie – Zonza |
Woensdag: | Zonza – Zonza |
Donderdag: | Zonza – Porto Vecchio |
Vrijdag: | Porto Vecchio – Bonifacio |
Zaterdag: | Vertrek naar België/Nederland |