‘Trans Alpes’ trektocht
Mountainbike-trektocht
![]() |
‘Grand Tour du Lac Serre Poncon’ *Nieuw*
15 augustus t/m 22 augustus 2015 |
Inhoud:
• Inleiding
• Grand Tour du Lac Serre Poncon
• Moeilijkheidsgraad
• Begeleiding
• Onderweg en bagagevervoer
• Berijder en bike
• Acomodaties en verzorging
• Foto’s/trailer van de trektocht
• Prijs
• Routeschema
• Paklijst
Inleiding
Het maken van een trektocht is een ander avontuur dan het maken van dagtochten vanuit een standplaats. Een trekking vraagt iets meer voorbereiding. Het zal niet vaak voorkomen dat je zes dagen aaneengesloten door de bergen fietst. Het spreekt voor zich dat je conditie en je bike in orde moeten zijn. Een supermens hoef je niet te zijn, wel dien je te beschikken over een gezonde dosis doorzettings- en incasseringsvermogen.
De trektochten worden met veel zorg voorbereid maar verrassingen blijven altijd mogelijk. Je fietst dwars door de ruige en zonnige Franse Alpen over de mooiste paden. Je zult versteld staan van de enorme afwisseling in landschappen.
De ‘Grand Tour du Lac Serre Poncon’
Ten Zuiden van Champcella, in het hart van Hautes Alpes, ligt een van de grootste stuwmeren van Europa. Het meer en de omgeving, worden wel eens vergeleken met de Cote d’Azur. De vergelijking gaat mank maar indrukwekkend en bijzonder mooi is het landschap wel.
De nieuwe trektocht is een zeer afwisselende tocht dwars door de bergen rondom het meer. We maken er een grote lus omheen en passeren onderweg leuke plaatsen zoals Embrun. Embrun wordt wel het Nice van de Alpen genoemd.
Een paar keer komen we tot aan de oevers van het meer en we steken het zelfs ook een keer over. Als het lukt dan nemen we natuurlijk even een duik. Die verfrissing heb je soms nodig om bij te komen van de uitdagende tracks. Niet alleen het water maar ook de vele schitterende singletracks verhogen de pret nog eens dubbel en dwars.
We biken geregeld ook even van het meer weg om een mooie col te beklimmen. De cols zijn niet hoog. Maar pas op, het zijn kuitenbijters.
Moeilijkheidsgraad
Per dag fietsen we ongeveer 30 – 50 kilometer met 800 – 1400 hoogtemeters. Er zitten eenvoudige maar ook zwaardere ritten tussen. Het programma heeft geen rustdag. Bewust hebben we er voor gekozen om tijdens deze trektocht wat minder hoogte- en kilometers te maken. Dat wil echter niet zeggen dat het super eenvoudig wordt
Begeleiders en aantal deelnemers
De trektocht wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg in Champcella organiseren we al meer dan 20 jaar mountainbike-reizen. Wij kunnen bij al onze reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.
Een route maken is niet iets eenmaligs. Een bepaalde route (of gedeelten ervan) kan naar ons idee soms anders of mooier. Omdat we in Champcella wonen, kunnen we er vaak op uit trekken om routes uit te proberen. Veel, maar heerlijk werk. Vanuit deze ervaring kunnen we etappes aan de deelnemers aanpassen en niet andersom. Zo ontstaat er een grote mate van flexibiliteit.
Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden. Het minimum aantal deelnemers is 6, het maximum is 10.
Onderweg en bagagevervoer
Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt.
De mountainbike en de berijder
Beiden dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 34 of 32 tanden (20 of 22 voor) is echt geen overbodige luxe en eigenlijk een must. We beklimmen grote alpen-cols, soms zijn het lange en zware beklimmingen. Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede noppenbanden (2.25 of meer, voor en achter). Een verstelbare zadelpen bewijst zijn dienst tijdens de afdalingen of lastige passages Soms moet je tijdens een etappe je fiets even dragen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool.
In de auto hebben wij een reservefiets (hardtail) die in geval van nood ingezet kan worden. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek. Het is vaak al een probleem om Shimano onderdelen te krijgen. Zeker onderdelen uit de top-groepen (XTR, SRAM) zijn moeilijk te krijgen. Neem eventueel zelf iets mee. In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen-/buitenbanden, diverse kabels, reserve-derailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons gekocht worden.
Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO-set. Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk goed ingeburgerd.
Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen maar zeker ook daarna veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij één liter vocht per uur. Denk eraan dat we in het Zuiden van Frankrijk zitten en de temperaturen in het voor- en najaar nog flink op kunnen lopen. Boven de 20 graden is geen uitzondering. Onderweg moet er natuurlijk ook het nodige gegeten worden. Dat kan via een energiedrank of vast voedsel. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een muesli-reep. Neem eventueel zelf meer energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig; een camelbak is handig. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.
Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe
Het rijden en vooral finishen van deze ‘Trans Alpes’ begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start van de trektocht trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter.
We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur. Denk er aan dat het vakantie is. Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee. Het wordt geen wedstrijd. Wil je strijd aangaan dan zeker niet met ons want het slagen van deze trektocht hangt mede af van het verdelen van je krachten. Zes dagen buffelen achter elkaar doe je niet vaak.
Zo nodig elkaar een handje helpen wordt zeker op prijs gesteld. Iedere dag strijden om als eerste boven te komen kan je opbreken. Je kracht en concentratie heb je bijna ieder moment van de dag nodig. Veel tijd om te herstellen van blessures of vermoeidheid is er niet. Iedere dag moeten we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken. Denk ook aan de persoonlijke hygiëne en voldoende nachtrust.
Accommodaties en verzorging
We verblijven iedere avond in gites d’étapes, berghutten of in een hotel. Soms op tweepersoons- maar soms ook op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil. Er wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket.
Prijs
De prijs voor deze trektocht bedraagt: € 795,=
Voor 31 januari 2015 geboekt is € 25,= korting.
De prijs is inclusief:
– Alle overnachtingen
– Ontbijt
– Uitgebreid lunchpakket
– Avondmaaltijden
– Begeleiding
– Transfer terug naar startplaats
– Bagagevervoer
– Technische ondersteuning
– Bergerie-shirt
Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.
Trailer/voorbeschouwing
![]() |
Grand Tour du Lac |
* Je kunt de foto´s bekijken door op de foto te klikken.
Na beëindiging van de diavoorstelling kan je de pagina gewoon sluiten. Veel kijkplezier!
Het routeschema
Zaterdag : Verzamelen in la Bergerie in Champcella
Zondag : Champcella – les Orres
Maandag: les Orres – Savines
Dinsdag: Savines – St. Jean de Montclar
Woensdag: St. Jean – Chorges
Donderdag: Chorges -Reallon
Vrijdag: Reallon – Embrun Transfer naar Champcella
Zaterdag: Einde programma en vertrek naar NL of België
Het programma is onder voorbehoud en kan nog iets gewijzigd worden.
We zijn nog aan het verkennen en “werk in uitvoering!”.
Paklijst :
Dagrugzak; – helm – regenjack – been- en armstukken (protectie) – voeding – fietspompje – 2 binnenbanden – min. 2 bidons/camelbak – bandenlichters, plakkers – reserve achterpad – solutie – remblokken – inbussleutels – droog (zweet)shirt – fietshandschoenen – beurs of creditcard – zonnebril – zonnebrand |
In tas/koffer; – persoonlijke spullen/kleding – slaapzak of lakenzak – handschoenen/muts – warme (fiets-)kleding – lange fietsbroek – wasmiddel – toiletartikelen – smeermiddel/kettingspray – evt. fietsoverschoenen – paspoort/ reis-/ziektekostenverzekering – EHBO-spullen, medicijnen – bijzonder gereedschap/reserve-onderdelen – remolie/ontluchtingset – evt. buitenband – reserve achterpad fiets – lippencrème Max. 25 kg. (svp alles in één tas). |
Terug naar de bikepagina MTB-programma 2015