‘Trans Alpes’ trektocht

Mountainbiketrektocht

logo ‘Giro Valdesi’

14 september t/m 21 september 2019


Inschrijven

Inhoud:
• Inleiding
•’Giro Valdesi’
• Moeilijkheidsgraad
•’Global Bergerie System’
• Onderweg en bagagevervoer
• Berijder en bike
• Accommodatie en verzorging
• Prijs
• Routeschema
• Paklijst


Inleiding

Het maken van een trektocht is een ander avontuur dan het maken van dagtochten vanuit een standplaats. Een trekking vergt meer van jou en het materiaal en vraagt meer voorbereiding. Het zal niet al te vaak voorkomen dat je zes dagen aaneengesloten door de bergen fietst. Het spreekt voor zich dat je conditie en je bike in orde moeten zijn. Een supermens hoef je niet te zijn, wel dien je te beschikken over een gezonde dosis doorzettings- en incasseringsvermogen. De trektochten worden met veel zorg voorbereid en verkend maar verrassingen blijven altijd mogelijk. Je fietst dwars door de ruige en zonnige Alpen over de mooiste paden. Je zult versteld staan van de enorme afwisseling in landschappen. Al met al is het geen alledaagse reis maar vooral een bijzonder en onvergetelijk avontuur.

De ‘Giro Valdesi’
Onze ‘Giro d’Italia’ is een pittige maar fantastische tocht. Onze Italiaanse buren hebben geen verdere introductie nodig. Wij komen er graag. Het is een trektocht die ons letterlijk en figuurlijk naar grote hoogtes brengt. We zullen wel gaan ijlen bij het beklimmen van de gevreesde Monte Chaberton met zijn 3131 met. Natuurlijk zit er meer uitdagend klim- en daalwerk in de spectaculaire trektocht. Op ons lijstje staan o.a; de colle Albergian en de Strada Assietta. Mama mia que bello….
Het is een tocht met niet alleen landschappelijke- maar ook veel historische hoogtepunten.


Moeilijkheidsgraad

Per dag fietsen we ongeveer 40 kilometer met 1500 tot ± 2000 hoogtemeters. Er zitten eenvoudige maar ook zwaardere ritten tussen van ongeveer 50 kilometer. Het programma heeft geen rustdag. Het is een enkele keer wel mogelijk om etappes in te korten en zo wat meer rust te nemen. Om de Chaberton  en de colle Albergian te beklimmen moet de bike stukken geduwd worden. Vrees niet want alle moeite wordt ruimschoots beloond! We hebben de trektocht iets aangepast. Natuurlijk hebben we de mooiste landschappelijke punten behouden. De beklimming van de Chaberton kan ook overgeslagen worden. Niet doen….once in a lifetime!

valdesi3

Assistentie/begeleiding
De ‘Giro Valdesi’ tocht wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg organiseren we al meer dan 24 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.


‘Global Bergerie System’
We rijden onze tochten met behulp van ons ‘Global Bergerie System’ (GBS). Dit betekent dat iedere deelnemer een GPS ter beschikking krijgt. De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. Aan ons complete ‘GBS-systeem’ kunnen we desgewenst een GPS-tracker, toevoegen. De tracker kan je bij ons huren. Door gebruik te maken van een tracker weten wij precies waar je bent.

Je kunt op deze manier veel vrijheid ervaren, meer in je eigen tempo fietsen. Je bepaalt je eigen ritme en pauzes.  Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen. Onze ervaring leert dat dit veruit het leukste is. Tijdens onze tochten fietst Jos voor of achter de groep uit. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.

Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van je GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat. Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Als er tijd beschikbaar is kunnen we je de fijne kneepjes van het navigeren met een GPS leren.

Aantal deelnemers
Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden.
Het minimum aantal deelnemers voor deze trektocht is 5, het maximum is 10.

Uitzicht vanaf Rifugio Selleries

Onderweg en bagagevervoer
Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt. In de bus is reparatiemateriaal plus een grote fietspomp aanwezig.


De mountainbike en de berijder

Beiden dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 42 of 46 tanden is echt geen overbodige luxe en eigenlijk een must. We beklimmen grote alpencols.  Zorg er ook voor dat de remmen in perfecte conditie zijn. Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede tubeless banden (2.35 of meer voor en iets minder breed achter). Een ‘dropper’ (verstelbare zadelpen) is ontzettend handig en bijna noodzakelijk.

Soms moet je tijdens een etappe je fiets even dragen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek. Het is vaak al een probleem om Shimano onderdelen te krijgen. Zeker onderdelen uit de topgroepen (XTR) zijn moeilijk te krijgen. Neem eventueel zelf iets mee.
In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen/buitenbanden, div. kabels, reservederailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons gekocht worden. Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO set. Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk en Italië goed ingeburgerd.

Colle Julian
Op weg naar de Chaberton
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen maar zeker ook daarna veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij één liter vocht per uur. Denk eraan dat we in het Zuiden van Frankrijk zitten en de temperaturen flink op kunnen lopen. Boven de 20 graden is geen uitzondering. Onderweg moet er natuurlijk ook het nodige gegeten worden. Dat kan via een energiedrank of via vast voedsel. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een muëslireep. Neem eventueel zelf meer energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig; een camelbak is handig. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.


Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe

Het rijden en finishen van deze trektocht begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter. We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur. Denk er aan dat het vakantie is. Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee. Het is en wordt geen wedstrijd. Wil je strijd aangaan dan zeker niet met ons want het slagen van deze trektocht hangt mede af van het verdelen van je krachten. Zes dagen buffelen achter elkaar doe je niet vaak. Zo nodig elkaar een handje helpen, als de ander de man met de hamer is tegen gekomen, wordt zeker op prijs gesteld. Iedere dag strijden om als eerste boven te komen kan je opbreken. Je kracht en concentratie heb je bijna ieder moment van de dag nodig. Veel tijd om te herstellen van blessures of vermoeidheid is er niet. Iedere dag moeten we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken.


Accommodaties en verzorging

We verblijven iedere avond in gîtes d´étapes, berghutten of in een hotel. Soms op tweepersoons- maar vaak op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil. Er wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket.

Een kleine fotoshow van de Valdesi tocht 2016 (Foto’s Lowie en Jos):

[easyrotator]erc_83_1477428668[/easyrotator]


Prijs
De prijs voor deze trektocht bedraagt: € 895,=
Voor 15 januari geboekt is € 25,= korting.

Deze prijs is inclusief:

  • • Alle overnachtingen
  • • Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
  • • ‘Global Bergerie System’
  • • Bagagevervoer
  • • Assistentie en technische ondersteuning onderweg
  • • Bergerie-shirt


Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.


Data

Vakantie R: 14 september t/m 21 september 2019


Het routeschema

Zaterdag: Aankomst in Champcella
Zondag: Start trektocht. Transfer. Etappe Briançon – Pragelato
Maandag: Pragelato – Pragelato (Colle Albergian !)
Dinsdag: Pragelato – Vazon (pittige rit)
Woensdag: Vazon – Thures (Evt. unieke monsterbeklimming Chaberton)
Donderdag: Thures- Cervieres
Vrijdag: Cervieres –  Champcella (korte transfer van Briançon naar Champcella)
Zaterdag:  Na het ontbijt + lunchpakket. Vertrek naar huis.

Het programma is onder voorbehoud en kan nog iets gewijzigd worden.

Paklijst :

Dagrugzak;
– helm.
– regenjack.
– been- en armstukken.
– voeding.
– fietspompje.
– 2 binnenbanden.
– min. 2 bidons.
– bandenlichters.
– plakkers.
– solutie.
– remblokken.
– inbussleutels.
– droog (zweet)shirt.
– fietshandschoenen.
– beurs of creditcard.
– zonnebril.
– zonnebrand.
In tas/koffer;
– persoonlijke spullen / kleding.
– slaapzak of lakenzak.
– handschoenen/muts.
– warme (fiets-)kleding.
– lange fietsbroek.
– wasmiddel.
– toiletartikelen.
– smeermiddel/kettingspray.
– evt. fietsoverschoenen.
– pas reis-/ziektekostenverzekering.
– medicijnen.
– loopschoenen.
– bijzonder gereedschap/reserve-onderdelen.
– evt. remolie/ontluchtingset.
– evt. buitenband.
– lippencrème.
 Max. 25 kg. (svp alles in één tas).

  Terug naar de trektochten     MTB-programma 2019

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email