TransAlpes trektocht

Mountainbiketrektocht

‘Les Chemins du Soleil’
Chemins – ‘Sud’
6 juni t/m 13 juni 2020
 Inschrijven

Inhoud

• Inleiding
• ‘Les Chemins du Soleil’
• Moeilijkheidsgraad
• Assistentie en aantal deelnemers
• Onderweg en bagagevervoer
• Berijder en bike
• Accomodaties en verzorging
• Prijs
• Routeschema


Inleiding

Het maken van een trektocht is een ander avontuur dan het maken van dagtochten vanuit een standplaats. Een trekking vergt meer van jou en het materiaal. Waarschijnlijk zal het niet vaak voorkomen dat je meerdere dagen aaneengesloten door de bergen fietst. Een supermens hoef je niet te zijn, wel dien je te beschikken over een gezonde dosis doorzettings- en incasseringsvermogen.
De trektochten worden met veel zorg voorbereid. Toch blijven verassingen altijd mogelijk. Je zult versteld staan van de enorme afwisseling in landschappen. Al met al is het zeker geen alledaagse reis maar een bijzonder en onvergetelijk avontuur.

‘Les Chemins du Soleil’
Onze ‘Chemins du Soleil’ trektochten zijn onderdeel van een vaste MTB-route Grenoble – Nice. 
Wij hebben tracks toegevoegd of weggelaten. De finish van onze ‘Chemins du Soleil-tocht’ is op het strand van St.Raphael/Fréjus. Met behulp van kaart en gps banen we ons een weg. Maar voordat we de zee bereiken moet er flink gewerkt worden. Wij zelf ervaren het rijden van deze trektocht als een groot feest. Het is een van onze favoriete tochten.

‘Les Chemins Nord en Sud’
De ‘Chemins du Soleil’ is een 14-daagse trektocht die we bijna ieder jaar in twee stukken knippen. In een ‘Noordelijke-‘ en een ‘Zuidelijke’ route fietsen we dwars door de Franse alpen.

Chemins – ‘Nord’ is Gresse en Vercors onze startplaats. De tocht kent zes etappes. We hebben het parcours aangepast en nieuwe etappes toegevoegd. Gresse ligt iets onder Grenoble.
Na de start vanuit Gresse gaat het gelijk bergop. We beklimmen kort na de start onze eerste col; de col de L’Arc, en dalen daarna af. Het is gelijk een spectaculaire etappe. We overnachten in Villard de Lans. Het levendige Villard ligt op het immense kalkplateau van de Vercors.
Na twee schitterende etappes door de Vercors vallen we er daarna bijna letterlijk van het plateau af. De afdaling naar Die is magnifiek. We volgen een singletrack van dik 20 km. In Die laten we de ‘Clairette’ ons goed smaken. De bubbels in de wijn hebben we nodig om ons omhoog te tillen en de volgende barrières te overwinnen. De toppen van de ‘Devoluy’ doemen op. We trekken door prachtige streken zoals de Vercors, Drome, Devoluy en de Hautes Alpes. Het zijn stuk voor stuk gebieden met een eigen en zeer verschillend karakter; van bergen, alpenweiden, naar rustige karrensporen door wijngaarden. De finishlijn hebben we dit jaar getrokken in Veynes/Gap. Laat op de vrijdagmiddag volgt er de transfer per trein terug naar onze startplaats in Gresse.

Deel 2 – ‘Sud’– brengt ons naar Fréjus/St.Raphael aan de Côte d’Azur.
We starten dichtbij Digne les Bains. 
Vanuit de ’Alpes de Hautes Provence’ biken we door eenzame streken en ruige canyons naar het prachtige landschap van de Mediterranée. De cols worden steeds lager. Maar pas op dat wil niet zeggen dat de etappes eenvoudiger worden. De tracks en trails blijven je concentratie vragen en alles kan uit de kast. Onderweg passeren we de schitterende bikespeeltuin de ‘Terres Noires’ en de op één na grootste kloof van Europa, de Verdonkloof. 
De laatste kilometers biken we een stuk over de het parcours van de Roc d’Azur. De Roc is het grootste mountainbike-evenement ter wereld.
De finish van onze tocht is op het strand en dan…. (nee geen bommetje!!) een duik in zee om al het stof maar niet alle ontelbare herinneringen weg te spoelen. Het is voor de badgasten wel even schrikken om opeens een paar verwilderde bikers op hun strand te zien rondlopen.

De zuidelijke variant leent zich er voor om in het voor- en najaar te rijden. We biken immers naar de Cote d’Azur. Normaal gesproken zijn de temperaturen zeer aangenaam.

Moeilijkheidsgraad
Per dag fietsen we ongeveer 40 – 60 kilometer met 1000 – 1800 hoogtemeters. De zwaarte van deze trektochten zit vooral in het aantal kilometers en in iets mindere mate, in de hoogtemeters.  Er zitten geen mega lange beklimmingen in. Maar pas op je krijgt niets, “nada” cadeau. Het programma heeft geen rustdag.

Assistentie/begeleiding
De ‘Chemins du Soleil – tochten wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg organiseren we al meer dan 25 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.

‘Biking Apart Together’
We rijden onze tochten met behulp van een GPS. Dit betekent dat iedere deelnemer een GPS ter beschikking krijgt. De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. Je bepaalt je eigen ritme en pauzes. Je kunt op deze manier veel vrijheid ervaren. Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen. Onze ervaring leert dat dit veruit het leukste is. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om bij ons een tracker te  huren. Door gebruik te maken van een tracker weten wij precies waar je bent. Tijdens onze tochten fietst Jos ruim voor of achter de groep uit. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.

Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van je GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat. Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Als er tijd beschikbaar is kunnen we je de fijne kneepjes van het navigeren met een GPS leren.


Aantal deelnemers

Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden.Het minimum aantal deelnemers voor deze trektocht is 5, het maximum is 10.

Onderweg en bagagevervoer
Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt.

De mountainbike en de berijder
Beiden dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 46 tanden (20 of 22 voor) is echt geen overbodige luxe en eigenlijk een must. We beklimmen grote alpencols.  Zorg ervoor dat de remmen in perfecte conditie zijn. Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede tubeless banden (2.35 of meer voor en iets minder breed achter). Een ‘dropper’ (verstelbare zadelpen) is ontzettend handig en bijna noodzakelijk.

Soms moet je tijdens een etappe je fiets even dragen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool. In de auto hebben wij een reservefiets (hardtail) die in geval van nood ingezet kan worden. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek. Neem zelf als het lukt een reserve-achterpad en wat spaken mee.
In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen/buitenbanden, div. kabels, reservederailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons geleend/gekocht worden. Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO set. Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk en Italië goed ingeburgerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen maar zeker ook daarna veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij éen liter vocht per uur. Denk eraan dat we in het Zuiden van Frankrijk zitten en de temperaturen flink op kunnen lopen. Boven de 20 – 25 graden is geen uitzondering. 
Onderweg moet er natuurlijk ook het nodige gegeten worden. Dat kan via een energiedrank of via vast voedsel. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een mueslireep. 
Neem eventueel zelf meer energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig; een camelbak is handig. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.


Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe

Het rijden en finishen van een trektocht begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter. 
We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur.
Denk er aan dat het vakantie is. Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee. Het wordt geen wedstrijd. Wil je strijd aangaan dan zeker niet met ons want het slagen van deze trektocht hangt mede af van het verdelen van je krachten. 
Zo nodig elkaar een handje helpen, als de ander de man met de hamer is tegen gekomen, wordt zeker op prijs gesteld. Iedere dag trekken we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken.

Het routeschema

‘Chemins du Soleil’ – Nord -‘TransVercors’
Zaterdag:  Verzamelen in Gresse en Vercors
Zondag:  Gresse – Villard de Lans
Maandag:  Villard de Lans – Vassieux   Pittige rit !
Dinsdag:  Vassieux – Die   Singletracks a go go !
Woensdag:  Die – Lus la Croix Haute   Weer de bergen in.
Donderdag:  Lus – Veynes
Vrijdag:  Veynes – Gap    Transfer per trein terug naar Gresse
Zaterdag:  Einde programma.

 

‘Chemins du Soleil – Sud -‘
Zaterdag:  Verzamelen in Dignes
Zondag:  Digne (Terres Noires) – Barreme
Maandag:  Barreme – Castellane
Dinsdag:  Castellane – La Palud sur Verdon (Verdonkloof)
Woensdag:  La Palud – Comps
Donderdag:  Comps – Bagnols en Foret
Vrijdag:  Bagnols – Fréjus/St.Raphael
Zaterdag:  Transfer en einde programma

Accommodaties en verzorging
We overnachten in berghutten, gites en hotels. Slapen doe je op tweepersoons- maar soms ook op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil. Er wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket.

Data
Vakantie : 6 juni t/m 13 juni 2020  ‘Chemins Du Soleil’ – Sud

Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.

Prijs
De prijs voor  ‘Chemins du Soleil’ -‘sud’  bedraagt: € 925,=
Voor 15 januari geboekt is € 25,= korting.

De prijs is inclusief;

Alle overnachtingen
Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
Alle transfers (terug naar Digne)
Bagagevervoer
Assistentie en technische ondersteuning onderweg
Bergerie-shirt
GPS in bruikleen
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email