Activiteiten

   Wandelen
   Fietsen (Racefietsen, Gravel-/Mountainbiken)
   Trailrunning
   Wildwatervaren/Raften
   Klimmen (Rots, Via Ferrata, Canyoning)
   Overige activiteiten
   Winteractiviteiten (Game over)

  
       In ‘La Bergerie’ kun je vanaf begin april tot eind oktober terecht om tochten te voet, te water of op twee wielen te maken. Omdat wij vaak zelf de wandelschoenen aantrekken of de fiets pakken kunnen wij je bij veel activiteiten diverse tips en adviezen geven.

Wandelen:

Dagtochten:
Schrik niet als je tijdens een wandeling ineens lijkt te worden uitgefloten. Het is de alpenmarmot die zijn kameraden van jouw komst op de hoogte brengt. De alpenmarmot zal je zeker in het ‘Parc National des  Ecrins’ tegenkomen. Vanuit onze herberg zijn talloze tochten in het imposante Nationale Park ‘Les Ecrins’ te maken. Maar ook het bergmassief van de  ‘Queyras’ is dichtbij. 

natuur bij gite la bergerie


In de loop der jaren hebben wij een flink aantal dagtochten beschreven en ingetekend op kaart. Deze wandelingen  vind je in een map in onze bibliotheek. De mogelijkheden variëren van eenvoudige wandelingen tot wat langere en moeilijkere wandelingen. Veel gemarkeerde dagwandelingen en zelfs vier ‘Grande Randonnée’-routes gaan langs de Bergerie.
Wandelen kun je bij ons in elk seizoen. Denk daarbij ook eens aan de  herfst. Het is dan heerlijk rustig. Het weer is heel stabiel en die kleuren!
 
Een aanrader is de tweedaagse trektocht met overnachting in een gite in Dormillouse. Dormillouse is het enige bewoonde dorp in het gehele Nationale Park van de Ecrins. Het is alleen te voet te bereiken. Een wonderschone plek waar drie mensen en een hond permanent wonen. De reservering van de hut wordt door ons voor je geregeld. In de hut zijn dekbedden aanwezig. Het is een prachtige wandeling door het onbedorven dal van Freissinieres met kletterende bergbeken en hoog oprijzende wanden. In de hut (1727 meter) word je gastvrij ontvangen door Paul en Sarah die de maaltijd en het ontbijt van de volgende dag verzorgen.

De tweede dag gaat de ontdekkingstocht verder. Er staat dan een tocht naar twee hoog gelegen meertjes (o.a. lac Palluel) op het programma. Deze wandeling wordt regelmatig bestempeld als een van de mooiste tochten in les Hautes Alpes. De moeilijkheidsgraad van deze tweedaagse tocht is eenvoudig tot middelzwaar
Aan het einde van de middag word je, op een vooraf afgesproken plaats door de taxiservice van La Bergerie opgehaald.
Deze tweedaagse vormt een mooie afsluiting van de week. De extra kosten voor deze optionele tweedaagse bedragen € 60,- per persoon (hier ter plaatse af te rekenen). Wil je deze avontuurlijke tweedaagse tocht maken dan vragen wij je dit bij het reserveren op te geven.

activiteit wandelen bij gite la bergerieWandelen in de buurt van Prapic 
 

Fietsen:
Racefietsen: Hoe lang al vormen grote cols zoals de l’Izoard, de Galibier of de Vars het strijdtoneel voor spannende bergetappes in de Tour en de Giro. Mooi om naar te kijken, maar misschien trekt het je meer om zelf eens de strijd met zo’n grote col aan te gaan. Want laten we wel wezen, het mooiste is natuurlijk om zelf de stoute schoenen aan te trekken en op een rustige dag een col omhoog te fietsen. Voldoening en eeuwige roem gegarandeerd!

De Galibier, maar ook andere prachtige alpenreuzen als de Granon (Tour van 2022) of de col Agnel zijn vanuit Champcella eenvoudig te bereiken. De ronde  over de col l’Izoard moet je een keer gedaan hebben. De route is uitgepijld en echt magnifiek. Denk je, ach dat kan ik niet of mijn conditie schiet te kort, overweeg dan eens om een e-bike te huren. Met de ondersteuning van je motor wordt het beklimmen van een col, of welke fietstocht dan ook, een stuk eenvoudiger. Wij werken samen met een verhuurbedrijf voor e-bikes van verschillende aard. Het E-biken heeft in de Alpen een grote vlucht genomen en je zult merken dat je niet de enige bent die met ondersteuning rondfietst. Jong en oud heeft bij ons de e-bike omarmd.

 

 

Gravel- en mountainbiken: Wat vind je van een uitdaging als: naar de zwaarste col van Frankrijk  ….’ de Parpaillon’ of een col als ‘de Galibier’…….  Afschrikwekkend ? Vinden wij eigenlijk ook, maar wat zijn die cols mooi ! Beide cols zijn off-road beklimmingen en voor de gravel- of mountainbiker twee hors categorie kunststukjes.
Als fervente fietsers kunnen wij je diverse tips en routebeschrijvingen  geven. Door het bergachtige terrein ligt het accent van de meeste routes op middelzwaar. Eenvoudige, heerlijke fietstochten geschikt voor iedereen, met bijvoorbeeld een picknick bij een bergmeertje zijn vanuit ‘La Bergerie’ zeker mogelijk. Vanuit onze herberg organiseren wij al bijna 30 jaar mountainbikevakanties. Wij hebben daardoor een rijk gevulde database voor je GPS of voor het opdoen van een idee.
De gravelbiker kan gebruik maken van de vele onverharde wegen die door de bergen rondom ‘la Bergerie’ slingeren. We kennen ze als onze broekzak.
De mountainbiker kan ook eens een kijkje nemen op onze mountainbikepagina. Op deze pagina vind je ons aanbod aan reizen.

 


Mountainbikeparadijs.

Trailrunning:
Trailrunnen is lekker rennen door de vrije natuur. Weg van de atletiekbaan, gewoon kleren en schoenen aan, en gaan. Je trail kan kort of lang zijn, maakt niet uit. Het is de laatste jaren erg snel populair geworden en niet voor niets. Door en langs Champcella lopen enkele uitgezette routes. Deze route zijn uitgepijld en maken het volgen van de pad een stuk eenvoudiger.
Voor uitvoerige informatie over de routes en een kaart: Stations de Trail Pays des Ecrins. Op deze site staan alle routes ingetekend die dichtbij of rond ‘La Bergerie’ lopen.

Gedurende zomer zijn er diverse wedstrijden in de buurt. Het dal van Freissinieres ligt bij ons om de hoek. Het begin van de vallei is heerlijk vlak. Zoek je wat meer uitdaging ? Geen punt want er lopen nog andere pittige routes.
Zelfs de klim naar Dormillouse en naar de refuge l’ecole is onderdeel van het netwerk aan paden en routes.

 


Kanoën/raften:
Het gebied van de Durance is voor de wildwatervaarder een eldorado. Van het vroege voorjaar tot het late najaar kan er op diverse rivieren worden gevaren.  De zon en het stromende water vormen een ideale combinatie voor een bruisend  avontuur. Verschillende rivieren liggen op geringe afstand. Er zijn zelfs twee  slalombanen in Argentière en Briançon op ± 15 minuten rijden. Avontuurlijke  tochten per raft op de Durance zijn door ons te organiseren. Zou je de fijne kneepjes van het wildwater varen willen leren neem dan eens een kijkje bij dit bedrijf (NL): Stipyaks (Aanrader)

 

wildwatervaren activiteiten bij gite la bergerie

Wildwatervaren op de Durance

Klimmen:
In welk seizoen je ook komt, er kan vrijwel altijd geklommen worden. Natuurlijk zijn de zomer en het voor- en najaar de beste periodes. Al vanaf begin februari hangt men weer in de wanden. De zon wordt dan sterker en wanden die op het zuiden liggen zijn sneeuwvrij. Allerlei locaties om te klimmen bevinden zich op loopafstand van La Bergerie. Een unicum denken wij. De dichstbijzijnde Via Ferrata is in het dal van Freissinières op ± 5 min. rijden.

Rotsklimmen: Op loopafstand van onze gîte bevinden zich meerdere klimwanden, voor beginners maar ook voor gevorderden zoals ‘Le Pouit’. Net te ver om te lopen, maar op 10 rijden ligt de mooiste klimwand in de streek ‘le Ponteil’. Met de nabijheid van de toppen in de Ecrins zijn er natuurlijk diverse grote wanden of bekende toppen te beklimmen.
Via Ferrata: ‘La Grande Falaise’ Deze Via Ferrata in het dal van Freissinieres was de eerste in Frankrijk. In het begin was de ijzeren kabel ter zekering er nog niet. Men behielp zich met een stevige telefoonkabel. Nu hangt er een dikke staalkabel en zitten er op sommige plekken ijzeren pinnen in de wand. De Via Ferrata is op 10 min. rijden en daarna ± 20 minuten lopen te bereiken. Het parcours bestaat uit twee gedeeltes, het eerste gedeelte is eenvoudig en “luchtig” het tweede is technischer. Het niveau is 3 – 4 en duurt ook 3 tot 4 uur. Er bestaat een kleine, gratis gids van alle (inmiddels ± 10) Via Ferrata´s in de buurt. Het aantal Via Ferrata´s groeit nog steeds.

Canyoning:  Valt het canyoningen nu onder klimmen of onder watersporten. Vast staat wel dat de nodige klim/afdaaltechnieken gebruikt moeten worden. In Champcella zijn twee ‘canyons’: de Goufre de Gourfouran (Byasse) en de Tramouillon. Een eenvoudige afdaling is te maken in het dal van de Fournel ( ± 20 minuten rijden ) of, en dat wordt wel de mooiste en de moeilijkste “canyon” in Frankrijk genoemd, de Byasse bij Dormillouse (achter in het dal van Freissinières). Dichtbij zijn er meer canyons te vinden.

 Overige activiteiten:
      Rondom ‘La Bergerie’ zijn nog talloze mogelijkheden zoals:

  • zwemmen: twee meertjes dichtbij en het grote stuwmeer bij Embrun;
  • paardrijden: div. maneges en trektochten;
  • zweefvliegen: vliegveld op 6 km (een aanrader is om eens mee te vliegen in een twee-zitter);
  • parapente: diverse mogelijkheden en scholen;

In onze leeshoek liggen allerlei boeken en kaarten die bij het opdoen van een idee gebruikt kunnen worden. Is het weer slecht of laat je het maken van extreme tochten liever aan anderen over, dan hebben wij allerlei films en boeken om deze avonturen toch mee te beleven.
Voor reparaties en onderhoud aan je fiets hebben wij een werkplaats ter beschikking.

Het lekkere zwemmeertje bij la Roche de Rame

Winteractiviteiten:
 ‘Game over’

Bijna dertig jaar lang knapperde in onze ‘Bergerie’ ‘s winters het open haardvuur en kwam er rook uit de schoorsteen. Vanaf dit jaar (2023) sluiten we gedurende de wintermaanden de deuren en knappert het vuur alleen nog op koude dagen in het voorjaar of in de herfst. Dertig jaar hebben al die wintermaanden boeken vol machtige herinneringen opgeleverd; onvergetelijke seizoenen en momenten. De deuren sluiten was dan ook best een moeilijke beslissing. Merci aan al onze wintergasten, zonder jullie waren al die herinneringen er niet geweest.

Maar vergeet niet dat we in voorjaar, zomer en herfst met veel plezier ons werk in onze herberg blijven doen.
Het vuur blijft branden hoor !

 

 

Print Friendly, PDF & Email