Activiteiten Gite La Bergerie bikepagina Sneeuwschoenwandelen
Ontwerp: Homewebdesign
Site en Français.
Website in Deutsch.
Website in English.
Sneeuwschoenwandelen.
Telemark Alpineskiën.
Langlaufen.
Kayak - Raften.
Mountainbiken.
Racefietsen.
Wandelen.
Klimmen.
Activiteiten.
Sito in Italiano.
Home.Gîte la Bergerie.Omgeving.Reisverslagen.Actueel.Reserveren.Contact.
 


Sneeuwschoenwandelpagina

...Wintersport op eigen kracht...

Inleiding:
De winter leent zich er voor om mooie wandelingen op sneeuwschoenen te maken. Onze gîte vormt hiervoor een ideale uitvalsbasis. 
Als je eenmaal de rust en ruimte ervaren hebt van het sneeuwschoenlopen, dan wil je daarna niets anders meer. Sneeuwschoenwandelen is zonder twijfel de meest eenv
oudige manier om je over sneeuw te verplaatsen. Kunnen lopen is immers voldoende.  Het lopen op de sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon bergwandelen maar heerlijk ontspannend. Geen langdurig oefenen, maar de raquettes onder je bergschoenen binden en dan hup de bergen in.
 Sneeuwschoenwandelen in vlak terrein verschilt eigenlijk nauwelijks met je normale loop. Dit gebruiksgemak, het lage gewicht en de geringe afmetingen zijn de sterke troeven van het raquetten. Van richting veranderen, uit stand een halve draai maken, een kuil induiken en er gelijk weer uitklimmen, een beekje oversteken of door een dicht bos gaan, kort klimmen en gelijk dalen zijn voor de sneeuwschoenwandelaar normaal gesproken geen enkel probleem. Zo is het kinderspel en zeer aantrekkelijk om met het reliëf in het landschap te spelen. Je bent vrij om te gaan. De ware geest van de winteravonturier of de sneeuwschoenwandelaar is dus iemand die wil ontdekken, die zijn eigen spoor maakt, die de rust en de ruimte opzoekt. Het is geen surrogaat voor mensen die niet kunnen skiën maar het is een manier om de bergen op een andere wijze te ontdekken. Een dunne laag sneeuw van ± 10 centimeter volstaat al om de raquettes onder te binden. Daar kan geen ski tegen op. Het is niet voor niets dat het sneeuwschoenwandelen de laatste jaren zo een grote vlucht heeft genomen. Je doet het raquetten onnoemelijk tekort als je het als een vervanger voor het skiën of langlaufen ziet. Raquetten is vooral een aanvulling op de andere wintersporten. Voor de meeste winteractiviteiten geldt dat ze vanaf december tot maart starten bij onze voordeur.  Veel plezier!

De dag begint met een uitgebreid ontbijt, waarna je op pad gaat met een lunchpakket voor onderweg. Wanneer je dan aan het eind van de middag terugkomt, staat er altijd een gulle pot thee klaar. Het vuur in de open haard knappert. Nog nagenietend snuif je al de heerlijke geuren uit de keuken op. Je eet, samen met de andere gasten aan een grote tafel.

Materiaal & uitrusting
Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen; een paar skistokken en een paar gamaschen. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je iets minder diep in de sneeuw.
Je eigen schoenmaat is niet van belang omdat de binding van de sneeuwschoen in lengte verstelbaar is. Je eigen bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee skistokken als evenwichtsteun. Sneeuwschoenen zijn in La Bergerie te huur voor € 7 per dag of € 35,= per week. Voor het huren van een langlauf- of ski-uitrusting kan je het beste terecht in de verschillende sportzaken die er in de buurt of in de skigebieden zijn.
 
vrij om te gaan.... actie....
Voorbeeld dag-tot dagprogramma:
Sneeuwwandelen:
Programma;
Individueel, of onder leiding van een gids, kunt u iedere dag op pad. Om u op weg te helpen hebben wij een aantal eenvoudige sneeuwschoenwandelingen op papier gezet. De routes zijn ook met behulp van een GPS te lopen en voor te bereiden. De routes zijn bij ons te downloaden.
De kans op het gevaar van lawines is op deze routes vrijwel uitgesloten. De gedetailleerde beschrijvingen worden ondersteund door een ingetekende kaart. Alle tochten starten en eindigen bij de voordeur van La Bergerie. Gewapend met een GPS of een goede wandelkaart en wat oriëntatievermogen (s´winters liggen veel markeringen voor wandelroutes onder de sneeuw) gaat er een nieuwe wereld voor je open.
Daarnaast hebben de VVV´s in omliggende plaatsen ook allerlei routes uitgezet. De VVV´s organiseren ook dagtochten. De tochten staan onder leiding van een lokale gids. De reservering kunnen wij voor u verzorgen.  In de leeshoek van La Bergerie liggen volop boeken en kaarten die bij het opdoen van een idee gebruikt kunnen worden.

Op woensdag bestaat er een mogelijkheid om met een lokale gids een sneeuwschoentocht in de vallei van Freissinieres te maken. Het is een dagtocht van ongeveer 6 uur met een hoogteverschil van maximaal 400 meter. Deze tocht is ter plaatse te reserveren en te betalen.

Op donderdag en vrijdag kunt u zelfstandig een tweedaagse trektocht op sneeuwschoenen maken. Deze mooie tocht gaat naar een bemande berghut in Dormillouse in het park van 'Les Ecrins'. De reservering van de hut wordt voor u door La Bergerie geregeld. In de hut zijn dekbedden aanwezig. De tweedaagse start bij de voordeur van La Bergerie op 1220 meter. De eerste dag wordt er 12 kilometer gelopen, met een duur van de tocht van ± 6 uur. De moeilijkheidsgraad is eenvoudig. Het is een prachtige wandeling door het onbedorven dal van Freissinieres met bevroren watervallen, kletterende bergbeken en hoogoprijzende wanden. In de hut (1727 meter) wordt u gastvrij ontvangen door Serge die de maaltijd en het ontbijt van de volgende dag verzorgt. Serge is geboren en getogen in Dormillouse. Voor de vrijdag is er de keuze uit verschillende routes van eenvoudig tot middelzwaar.
Aan het eind van de dag wordt u op een vooraf afgesproken plaats met de taxiservice van La Bergerie opgehaald.
Deze tweedaagse vormt een mooie afsluiting van de week. De extra kosten voor deze optionele tweedaagse bedragen € 40,- per persoon. Wilt u deze avontuurlijke tweedaagse tocht maken dan vragen wij u dit bij het reserveren op te geven.

Berghut in Dormillouse
Naast de mogelijkheden om sneeuwschoentochten te maken zijn er ook allerlei andere winteractiviteiten te ondernemen. Een korte opsomming:

Langlaufen:
 Rond Champcella liggen geen loipes maar wel enkele weides om even heerlijk te oefenen. Op 5 min autorijden wordt het in het dal van Freissinières al serieuzer. Daar liggen mooie eenvoudige loipes met een lengte van 177; 20 km. De loipes worden dubbel gespoord. Het gebruik is tot nog toe gratis.
Op ± 15 min autorijden ligt het langlaufgebied van Vallouise/Les Vigneaux. Hier liggen prima, dubbel gespoorde loipes (skating en klassiek). Je loopt heerlijk langs de beek de Gyronde. Iets verder op ± 30 min. liggen de langlaufgebieden van Puy St. Vincent en de Clareé. De prachtige loipes in Puy St. Vincent lopen nu eens niet door een dal maar hoog in de bergen op zo´n 1800 tot 2000 met. Het gevolg is uitstekende sneeuwcondities (tot in april) en schitterende vergezichten. Met inzet van de taxiservice van La Bergerie is het goed mogelijk om deze gebieden een paar keer te bezoeken. Als u zelf met de auto komt dan liggen er ook op een half uurtje rijden nog diverse andere mooie langlaufgebieden zoals ; Ceillac of de Queyras. Iedere dag kunt u zo een nieuw gebied dichtbij opzoeken. Het aanbod is groot en zeer gevarieerd.


Alpineskiën:
  In Champcella zijn geen skiliften. De dichtstbijzijnde skigebieden (Puy St. Vincent of Vallouise/Pelvoux) liggen maar op ± 20 minuten autorijden. Tien minuten verder rijden en u hangt in een van de liften van de grote skigebieden van Serre Chevalier (250 km. pistes), Vars/Risoul (180 km. pistes ) of het olympische skigebied van Montgenèvre/Sestrière (400 km. pistes). Daarnaast zijn er nog enkele kleine skigebieden in de Queyras op ± 45 min. met de auto. Erg authentieke gebieden - stations villages - met een rustige ontspannen sfeer. Over het algemeen is de sfeer in de skigebieden gemoedelijker dan in de grote skigebieden aan de noordkant van de Alpen. Aan sneeuw is in de regel geen gebrek.

Hondensledetocht:
 Emmanuel en Céline uit Puy St. Vincent zijn de trotse eigenaren van een roedel sledehonden. Dagelijks kan er met hen een tocht per hondenslee worden gemaakt in de omgeving van Puy St. Vincent. Wilt u er zeker van zijn dat u met de slede meekunt dan vragen wij u dit bij het reserveren ons mee te delen. Wij kunnen dan de reservering verzorgen. Prijzen: "Maxi bapteme": halve dag €70,= volwassene/ €60,=  kind of een half uur sledetocht en half uur in de kennel €60,= volwassene/ €40,= kind. Voor een uitvoerige beschrijving van de mogelijkheden: hondensledetochten


Het winterarrangement kunt u voor de volgende weken boeken:

Data:
-29/12/2012 t/m 05/01/2013
-19/01/2013 t/m 26/01/2013
-26/01/2013 t/m 02/02/2013
-02/02/2013 t/m 09/02/2013
-09/02/2013 t/m 16/02/2013
-16/02/2013 t/m 23/02/2013
-23/02/2013 t/m 02/03/2013
-02/03/2013 t/m 09/03/2013

Let op; aankomst en vertrek op zaterdag !! Aankomst zaterdag vanaf 15.00.
 
Prijzen per persoon:
Tweepersoonskamer (1 bed) € 380,- per week op basis van half-pension + lunchpakket
Tweepersoonskamer  € 380,- idem.

Reismogelijkheden:
Informatie over hoe u per trein, vliegtuig, bus of auto bij ons kunt komen staat op onze website bij reismogelijkheden.

Boeken of nog vragen?
Deze reis kunt u boeken door het reserveringsformulier in te vullen. Op het formulier kunt u opgeven welke reis u zou willen boeken. Na ontvangst sturen wij een bevestiging van de boeking met daarin opgenomen de betalingsregeling. Wie na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen heeft, kan bellen, schrijven of E-mailen naar La Bergerie.
Merci !

Vervoer ter plekke:
Zonder eigen vervoer is het heel goed mogelijk een mooi weekprogramma vanuit La Bergerie samen te stellen. Er bestaat de mogelijkheid om tijdens het verblijf een paar keer gebruik te maken van de taxiservice van La Bergerie. Tegen een kleine kilometervergoeding brengen en halen wij de gasten naar de iets verder weggelegen loipes of pistes. Dit altijd in overleg vooraf met andere gasten die eventueel ook van de taxiservice gebruik willen maken.
 
Uitrusting:
Algemeen;
Geldig paspoort, Kopieën van reisdocumenten
Skibril, Lippencrème met UV-filter
Riempjes ter bevestiging van sneeuwschoenen aan rugzak

EHBO;
EHBO eenvoudige middelen, blarenpleisters, sporttape

Kleding;
Fleece jack, 2 paar handschoenen, muts, sjaal
Wind- en waterdicht jack
Zonnehoed of pet, lang ondergoed
Skipully, (langlauf)handschoenen
Winddichte en sneeuwafstotende broek
Gamaschen

Speciaal;
Dagrugzak, Stevige bergschoenen
Sandalen of (hut)slippers
Lakenzak: Nee
Handdoeken : Nee
Oordopjes
Veldflessen (Van ons kunt u voor onderweg thee of gekookt water meekrijgen)

Tips;
Zonnebrandolie, Zonnebril
Zaklamp, Zakmes
Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 

 

 

 

 

raquettes - materiaal - huur sneeuwschoenen - gps routes - gids - programma - vervoer - dormillouse - uitrusting.